WYPRAWA MALEZJA & BORNEO
TERMINY:
17.02.2025 – 02.03.2025
KOSZT 6899 PLN + CENA LOTU
- Odkryj tętniące życiem Kuala Lumpur
- Podziwiaj bezkres plantacji herbacianych wzgórz Cameron
- Skosztuj lokalnej kuchni w stolicy światowego street foodu – Penang
- Doświadcz spaceru w koronach drzew na Borneo
- Popływaj w turkusowych wodach Morza Południowochińskiego
I wiele wiele więcej!
SZCZEGÓŁOWY PLAN WYJAZDU
Dzień 1
Zbiórka uczestników na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie. Przelot do Kuala Lumpur.
Dzień 2
Przylot do Kuala Lumpur w godzinach popołudniowych. Zakwaterowanie w hotelu i odpoczynek po podróży. Wieczorem wyjście do znanego baru Blue zlokalizowanego na szczycie jednego z drapaczy chmur, z którego rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na metropolię. Okazja do podziwiania panoramy miasta przy drinku. Powrót do hotelu i nocleg w Kuala Lumpur.
Dzień 3
Po śniadaniu udajemy się na całodzienne zwiedzanie tętniącej życiem stolicy Malezji. Zwiedzanie rozpoczniemy od wizyty w Jaskiniach Batu (Batu Caves). Mimo, iż w Malezji dominującym wyznaniem jest islam, to miejsce święte dla wyznawców hinduizmu uchodzi za najbardziej rozpoznawalny obiekt religijny kraju. Wraz z obserwacją modlitw wiernych można podziwiać tu rozmaite formacje skalne. Następnie udamy się do centrum miasta, by odwiedzić lokalne Chinatown. Malezja to dom dla wielu grup etnicznych i religijnych, co obfituje w bogactwo kulturowe. Jedną z grup są właśnie Chińczycy. Odwiedzimy ścisłe centrum dzielnicy – Petaling Street oraz Central Market, które wypełnia lokalny street food oraz liczni sprzedawcy souvenirów czy odzieży. Czas wolny na lunch oraz zakupy. W dalszej części dnia udamy się na krótki spacer po centrum miasta. Odwiedzimy między innymi Plac Niepodległości (Merdeka Square), zbudowany w mauretańskim stylu budynek Sułtana Abdula Samada będący siedzibą Sądu Najwyższego oraz kanał River of Life z widokiem na budynki zdobione kolorowymi malowidłami. Powrót do hotelu, odpoczynek. Dla chętnych wieczorne wyjście, w którym odwiedzimy tętniącą życiem dzielnicę Bukit Bintang słynącą z ekskluzywnych centrów handlowych i luksusowych butików odzieżowych. Wzdłuż ulic znajdują się liczne bary i kluby z muzyką na żywo. Ulica Jalan Alor słynie z licznych straganów oferujących lokalne potrawy. Powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 4
Po śniadaniu i wykwaterowaniu z hotelu odwiedzimy największą chińską świątynię w mieście, która poświęcona została bogini morza Tian Hou (Thean Hou Temple). Budowla ma charakter synkretyczny, łącząc w sobie elementy charakterystyczne dla buddyzmu, taoizmu, jak i konfucjanizmu. Ze względu na położenie na wzgórzu, z dziedzińca rozpościera się imponujący widok na miasto. Następnie udamy się do Parku KLCC, który otacza najwyższe na świecie bliźniacze wieże Petronas Twin Towers będące symbolem zarówno miasta, jak i całej Malezji. U stóp wież położone jest także największe centrum handlowe w stolicy – Suria KLCC. Spacer po parku, czas wolny na lunch i dla chętnych wyjazd na szczyt Petronas Twin Towers (dodatkowo płatne). W ramach obiadu zachęcamy do skosztowania potrawy nasi lemak, uchodzącej za narodowe danie Malezji. Po południu opuścimy Kuala Lumpur i udamy się w kierunku Wzgórz Camerona (Cameron Highlands). To najwyżej położony region kontynentalnej Malezji (1000-1500m n.p.m.). Nazwa wzgórz poświęcona została odkrywcy, badaczowi i autorowi pierwszej mapy tego terenu - Williamowi Cameronowi, który miał istotny wkład w rozwój rolnictwa regionu. W godzinach wieczornych dojazd w okolicę wzgórz (miejscowość Brinchang), odpoczynek i nocleg (trasa ponad 220km).
Dzień 5
Po wczesnym śniadaniu (lub śniadaniu w formie pakietu na wynos) udamy się na podziwianie wschodu słońca (wschód około 06:30-7:00) do miejsca uznawanego za najlepszy punkt obserwacyjny na terenie wzgórz. Następnie spacerując szlakiem wśród bujnej roślinności i mijając kolejne punkty widokowe udamy się w kierunku plantacji herbaty, gdzie pozyskuje się liście do produkcji herbaty najsłynniejszej malezyjskiej marki BOH (trasa około 2km). Wizyta na plantacji i możliwość degustacji, czas wolny. W dalszej kolejności przejazd w okolicę Butterfly Farm. Czas na lunch, a następnie do wyboru: wizyta na lokalnej Farmie Motyli będącej domem także dla licznych owadów, patyczaków i skorpionów lub wizyta w imponującym Parku Kwiatów (Flora Park) z imponującą roślinnością. Powrót w stronę hotelu, czas wolny na odpoczynek (możliwość samodzielnego spaceru po okolicy – zachęcamy do wizyty w lokalnej herbaciarni) i nocleg.
Dzień 6
Po śniadaniu opuszczamy malowniczy region górski i udajemy się na północ w kierunku kulinarnego raju – wyspy Penang. Po drodze zatrzymamy się w mieście Ipoh (trasa niecałe 100km). To jedno z większych miast Malezji zamieszkiwane jest w głównej mierze przez etnicznych Chińczyków. Odwiedzimy Park Tasik Cermin, w którym przechodząc przez niewielki tunel wyrzeźbiony w skałach dotrzemy do przystani, z której rozpościera się widok na jezioro Mirror Lake. Dla chętnych (za dodatkową opłatą) możliwość udania się w krótki rejs łódką dookoła jeziora. Następnie przejazd do centrum miasta i czas wolny na lunch. Polecamy skosztować rozmaitych dim sum wywodzących się z kuchni chińskiej oraz lokalnego deseru tofu fa o smaku chryzantemy (przypominającego pudding, jednak podawanego na ciepło). Po przerwie na lunch opuścimy Ipoh, by udać się prosto na wyspę Penang (trasa około 170km). Wyspa, będąca drugim po stolicy najludniejszym ośrodkiem w państwie, połączona jest z lądem potężnym mostem, który niegdyś był najdłuższym na świecie. Przyjazd późnym popołudniem, zakwaterowanie w hotelu i odpoczynek po podróży. Wieczorem udamy się na pobliski nocny targ (night market) w celu skosztowania lokalnych specjałów. Malezja, a zwłaszcza wyspa Penang, uznawane są za liderów światowego street foodu, stąd grzechem byłoby pominąć okazję zatracenia się w lokalnych smakach. W szczególności polecamy najpopularniejsze danie, z którego słynie wyspa – char kway teow (smażony makaron z jajkiem, warzywami i owocami morza). Powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 7
Po śniadaniu udamy się nad przystań Chew Jetty. Choć część wchodzących w głąb wód Cieśniny Malakka drewnianych pomostów przekształcono na potrzeby rozwoju turystyki, wciąż przetrwały tam tradycyjne domostwa na drewnianych palach oblewanych przez wody oceanu. Przejdziemy na sam kraniec głównego pomostu, by podziwiać widok na ocean i inne części wyspy. Następnie udamy się na spacer po Penang Street Art, by, jak sama nazwa wskazuje, zapoznać się z barwnymi malowidłami sztuki ulicznej. Przejdziemy także ulicą parasolek – Armenian Street. Możliwość zakupu pamiątek. W dalszej kolejności zobaczymy (z zewnątrz) Meczet Kapitana Kelinga. W dalszej kolejności udamy się w okolicę świątyni Kek Lok Si Temple. Przed zwiedzaniem obiektu czas wolny na lunch. Szczególnie polecamy spróbować lokalną wersję znanej w całym kraju zupy laksa, która oparta jest m.in. na czerwonym curry, mleczku kokosowym oraz owocach morza. Po lunchu zwiedzanie największej w Malezji świątyni buddyjskiej, która jest ważnym ośrodkiem pielgrzymkowym dla wiernych przybywających ze wszystkich państw Azji Południowo-Wschodniej. Jej położenie na wzgórzu umożliwia podziwianie panoramy Penang. Na koniec dzisiejszego zwiedzania późnym popołudniem udamy się na północno-zachodni kraniec wyspy będący zarazem świadectwem obecności Brytyjczyków w historii Malezji. Zobaczymy charakterystyczne europejskie budownictwo oraz Fort Cornwallis. Na koniec podejdziemy pod zbudowaną w mauretańskim stylu wieżę zegarową imienia królowej Wiktorii. Powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 8
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i przejazd na lotnisko w Penang. Przelot do Kota Kinabalu. Jest to malezyjskie miasto położone na północnym wybrzeżu malezyjskiej części wyspy Borneo, nad Morzem Południowochińskim i stanowi stolicę stanu Sabah. Po przylocie zakwaterowanie w hotelu. Następnie wyjście na zwiedzanie miasta. Zaczniemy od wizyty na lokalnym targu (Pasar Besar) oferującym świeże produkty, w tym warzywa, ryby i owoce morza. To dobra okazja do skosztowania tropikalnych owoców. Polecamy czerwoną odmianę pitaji, soczyste mango, rambutany czy nazywany królową owoców mangostan. Nieopodal znajduje się targ z lokalnym rękodziełem – Handicraft Market. W dalszej kolejności podejdziemy na nadbrzeże (Todak Waterfront) i zobaczymy Marlin Statue. Następnie czas wolny na lunch w okolicach Gaya Street. Polecamy spróbować wieprzowych szaszłyków satay podawanych z sosem orzechowym oraz lokalnej wersji laksy tak bardzo różniącej się od tej z kontynentu. Wspólne zwiedzanie zakończymy wizytą w meczecie Sabah State Mosque – najważniejszym w całym stanie Sabah. Po powrocie w okolice hotelu czas wolny na odpoczynek. Polecamy udać się na wybrzeże (nieopodal hotelu), by podziwiać zachód słońca. Nierzadko niebo nad Kota Kinabalu podczas zachodów przyjmuje barwę ogniście pomarańczową zapewniając niezapomniane wrażenia wizualne.
Dzień 9
Po śniadaniu zabierzemy Państwa nad przystań, by łódką wyruszyć w rejs do Gaya, Sapi i Manukan - 3 niewielkich wysp wchodzących w obszar Parku Narodowego im. Tunku Abdul Rahmana (Tunku Abdul Rahman National Park) upamiętniającego pierwszego premiera Malezji. Każdą z odwiedzanych przez nas wysepek otaczają ciepłe turkusowe wody Morza Południowochińskiego. Na każdej z nich czas wolny na plażowanie, kąpiele, snorkeling wśród tysiąca kolorowych ryb czy spacery w głąb wyspy w celu spotkania małp i waranów oraz innych okazów flory i fauny. Późnym popołudniem powrót do Kota Kinabalu, czas wolny i nocleg.
Dzień 10
Po śniadaniu udamy się na całodzienną wycieczkę do Parku Narodowego Kinabalu. W drodze do parku, pnąc się w górę i pokonując kolejne malownicze górskie ścieżki, zatrzymamy się na targu rękodzieła w miejscowości Nabalu, gdzie zakupić można także świeże owoce i lokalne produkty. Nieopodal targu znajduje się także punkt widokowy z panoramą na szczyt Kinabalu. Po dotarciu na teren parku narodowego naszym pierwszym przystankiem będzie spacer po lesie deszczowym, a naszym celem stanie się dotarcie do Canopy Treetop Walk – zawieszonego 30 metrów nad ziemią mostu o ponad 100 metrowej długości, z pięknym widokiem na bujną plątaninę dżungli. W dalszej kolejności udamy się w okolicę Gorących Źródeł Poring (Poring Hot Springs), gdzie w pierwszej kolejności zjemy lunch (czas wolny). Następnie będzie okazja do kąpieli w bogatej w naturalne minerały (w tym siarkę) wodzie gorących źródeł, gdzie temperatura wody sięga ponad 40 stopni Celsjusza. Baseny znajdują się na świeżym powietrzu, a otacza je bujna roślinność pięknie zagospodarowanych ogrodów. Zwiedzanie tej części parku zwieńczymy spacerem nad wodospad, a po drodze, przy odrobinie szczęścia, zobaczymy jak kwitnie raflezja – największy kwiat na naszej planecie. W drodze powrotnej do miasta zatrzymamy się na lokalnej farmie Desa Dairy Farm. Późnym popołudniem powrót do Kota Kinabalu, czas wolny i nocleg (trasa około 180 km).
Dzień 11
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i przejazd na lotnisko. Przelot do Kuala Lumpur. Przejazd do Malakki (trasa około 150 km). Najstarsze miasto Malezji to stary port handlowy na Półwyspie Malajskim, które w 2008 roku zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Zakwaterowanie w hotelu. Późnym popołudniem wizyta w centrum miasta i szansa na skosztowanie lokalnych potraw na Jonker Street. Dla chętnych przejazd kolorową rikszą – charakterystyczną atrakcją turystyczną miasta (dodatkowo płatne). Powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 12
Po śniadaniu udajemy się na całodzienne zwiedzanie Malakki. Odwiedzimy najstarszą chińską świątynię w mieście – Cheng Hoon Teng Temple, a także muzeum będące świadectwem przenikania się kultur – Baba & Nyonya Heritage Museum. W dalszej kolejności odwiedzimy Czerwony Skwer z ratuszem z czasów panowania holenderskiego. Po drodze do bramy Porta de Santiago - pozostałej po szesnastowiecznej fortecy portugalskiej, obejrzymy replikę Flor de la Mar - portugalskiego statku, który zatonął w tym rejonie na początku XVI wieku wraz z cennym ładunkiem złota. Po przerwie na lunch odwiedzimy „zbudowany na wodzie” meczet Masjid Selat. Następnie udamy się na Wzgórze św. Pawła, gdzie zobaczymy ruiny kościoła. Pod koniec dnia dla chętnych rejs po rzece Malakka (dodatkowo płatne). Powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 13
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu. Powrót do Kuala Lumpur. Po przyjeździe do miasta zwiedzanie Muzeum Narodowego, by jeszcze dogłębniej poznać bogatą historię zarówno kraju, jak i regionu. Po południu czas wolny na dowolne spędzenie ostatnich chwil w Malezji.
Dzień 14
W godzinach porannych wykwaterowanie z hotelu i przejazd na lotnisko. Wylot do Polski. Dziękujemy za wspaniałą podróż i mamy nadzieję do szybkiego zobaczenia podczas kolejnej przygody!* *Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie.
KOSZT WYPRAWY
6899 PLN + CENA LOTU
CENA ZAWIERA
- 12 noclegów w hotelach o standardzie 3 i 4-gwiazdkowym
- 12 śniadań
- transfery lotniskowe na miejscu
- transport busem/autokarem podczas całego programu na zaplanowanej trasie
- przelot wewnętrzny na trasie Penang – Kota Kinabalu
- przelot wewnętrzny na trasie Kota Kinabalu – Kuala Lumpur
- opiekę doświadczonego polskiego przewodnika podczas całego programu
- wynajem lokalnego przewodnika dla wybranych atrakcji
- wysokiej klasy ubezpieczenie podróżne KL i NNW (500 000 PLN)
- opłatę za wstęp na plantację herbaty (Wzgórza Cameron)
- bilet wstępu do Butterfly Farm/Flora Park
- bilet wstępu do Parku Tasik Cermin
- podatek turystyczny w Penang
- bilet wstępu oraz opłatę za łódź (rejs) w Parku Narodowym Tunku Abdul Rahmana na Borneo
- opłatę za sprzęt do snorkelingu podczas pobytu w Parku Narodowym Tunku Abdul Rahmana
- bilet wstępu do Parku Narodowego Kinabalu (w tym opłatę za wstęp na Canopy Treetop Walk)
- opłatę za wstęp do Gorących Źródeł Poring oraz na farmę Desa Dairy
- bilet wstępu do Muzeum Baba & Nyonya Heritage (Malakka)
- bilet wstępu do Muzeum Narodowego (Kuala Lumpur)
CENA NIE ZAWIERA
- biletu lotniczego na trasie Warszawa – Kuala Lumpur
- wyżywienia poza śniadaniami
- atrakcji fakultatywnych możliwych do realizacji w czasie wolnym:
– wjazd na szczyt Petronas Twin Towers – ok. 98 RM/osoba
– rejs po jeziorze Mirror Lake ok. 25 RM/osoba
– przejazd rikszą (Malakka) – ok. 50 RM/riksza (max 3 osoby)
– rejs po rzece Malakka – ok. 30 RM/osoba - wydatków własnych
TRANSPORT
Malezja to nie tylko raj dla podniebienia i oczu, ale również miejsce, gdzie można skorzystać z rozmaitych środków transportu. W trakcie tego wyjazdu dominującym rozwiązaniem będzie nasz komfortowy bus/autokar z doświadczonym kierowcą. By spędzić niezapomniany czas na Borneo skorzystamy z przelotów wewnętrznych lokalnymi tanimi liniami lotniczymi AirAsia. Po Parku Narodowym Tunku Abdul Rahmana, pomiędzy kolejnymi wyspami, będziemy poruszać się łodzią. Nie zabraknie też okazji do przejażdżki kolorową rikszą po centrum najstarszego malezyjskiego miasta, którym jest Malakka.
NOCLEGI
Podczas wyjazdu oferujemy komfortowe noclegi w hotelach, które pozwolą doświadczyć bogatego kolorytu i autentycznego uroku Malezji. Będziemy nocować w obiektach o standardzie 3 i 4-gwiazdkowym w pokojach 2-osobowych z prywatną łazienką. Nocleg w Kuala Lumpur będzie okazją do podziwiania tysiąca świateł rozświetlających tętniącą życiem metropolię po zmroku. Pobyt w rejonie Wzgórz Cameron przyniesie szansę na wyciszenie, a po przebudzeniu podziwianie wschodu słońca w malowniczych okolicznościach. Z kolei obiekt w Kota Kinabalu na Borneo zapewni możliwość rozkoszowania się widokiem na morze. W przypadku osób podróżujących w pojedynkę nastąpi zakwaterowanie z osobą tej samej płci.
KUCHNIA
Nieodłącznym elementem każdej wyprawy do Azji jest jej kuchnia. Nie inaczej będzie w stolicy światowego street foodu, za którą uchodzi właśnie Malezja. Każdego poranka śniadania hotelowe zapewnią nam okazję do skosztowania regionalnych przysmaków, by dobrze rozpocząć dzień. Podczas pobytu, w czasie wolnym, zachęcamy do stołowania się w małych lokalnych restauracjach serwujących tradycyjne malezyjskie potrawy. Doświadczeni przewodnicy za każdym razem chętnie polecą godne uwagi miejsca. W Malezji nie może również zabraknąć wspomnianego aromatycznego street foodu, gdzie rozsmakujemy się w najlepszych daniach tego regionu. Odwiedzimy m.in. nocny targ w Penang czy tradycyjny market w Kota Kinabalu. Czeka nas prawdziwa uczta. Począwszy od wyrazistych „beef noodles”, „bak kut teh” czy „satay” przez intensywne narodowe potrawy z nutką pikanterii, takie jak „nasi lemak”, aż po wyrafinowaną kompozycję z owocami morza, jaką jest „laksa”. Poznamy zatem Malezję nie tylko poprzez zniewalające widoki, ale również „od kuchni”.
PRZYDATNE INFORMACJE DLA UCZESTNIKÓW
BAGAŻ
Limit bagażu na przelotach międzykontynentalnych oraz wewnętrznych to 20 kg w przypadku bagażu głównego i 7 kg dla bagażu podręcznego. Malezja wprowadziła ścisły zakaz wwozu produktów spożywczych zawierających wieprzowinę oraz wszelkich pochodnych.
WALUTA
Walutą w Malezji jest ringgit malezyjski (RM/MYR). Przelicznik kursu względem złotówki zbliżony jest 1:1. 1 PLN odpowiada 1,1 RM. Zalecamy zabranie dolarów amerykańskich, choć można również wymieniać euro lub inne powszechnie akceptowane waluty. Ważne: W przypadku chęci wymiany dolarów amerykańskich należy zwrócić uwagę, żeby były to banknoty najnowszych emisji, tzw. seria „kolorowa”. Starsze często nie są przyjmowane lub wymieniane po niższym kursie.
PASZPORT
Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy licząc od daty powrotu. Obywatele polscy przebywający w Malezji do 90 dni w celach turystycznych zwolnieni są z obowiązku wizowego.
UBIÓR
W programie przewiduje się odwiedzanie obiektów religijnych. W te dni prosimy o przygotowanie stosownej odzieży. W przypadku świątyń buddyjskich oraz Jaskiń Batu konieczne jest zakrycie ramion. Podczas zwiedzania meczetów u mężczyzn wystarczy T-Shirt oraz spodnie, które zakrywają kolana. Panie muszą zakryć znacznie więcej, ponieważ całe nogi, ramiona, a niekiedy także narzucić chustę na włosy. Materiał nie może być prześwitujący. W regionie Wzgórz Cameron oraz w Parku Narodowym Kinabalu, ze względu na wysokość n.p.m. poranki oraz wieczory bywają chłodne. Zachęcamy do zabrania cieplejszej odzieży.